Valikko Sulje

Tarinamme

METSÄLUONNOSTA KUMPUAVAA DESIGNIA – TUOTTEITA KESKISUOMALAISESTA VISAKOIVUSTA JA MUISTA KOTIMAISISTA PUULAJEISTA

”Saarijärveläisessä metsänrinteessä kasvaa muhkuraisia koivuja. Aurinko paistaa ja puunrunkojen välistä välkkyy kaukainen järvimaisema. Kauris käyskentelee vanhalla polulla, jota kyläläiset ovat käyttäneet vuosisatojen saatossa metsästys-, vedenhaku- ja riiuureissuillaan. Rinteessä käy pieni tuulenvire, on lämmintä ja vihreää.

Vuosikymmeniä aiemmin tuolle paikalle istutti puita Metsämies, joka halusi luoda jotakin valtavirrasta erottuvaa ja jotakin sellaista, jolla voisi olla merkitystä muuttuvassa maailmassa vielä aikojen kuluttua. Nuorta kasvavaa metsää hoidettiin ja vaalittiin ja se varttui vahvaksi koivikoksi.”

Wilawood Oy on vuonna 2018 perustettu perheyritys. Visakoivutuotteissamme käytetään yrityksemme kotipaikkakunnalla Saarijärvellä perhetilalla kasvatettua visakoivua, joka on pieniläpimittaista, metsurityönä yksitellen valittua harvennuspuuta. Pääosassa tuotteissamme on ainutlaatuinen, kaunis ja kestävä puumateriaali. Koska jokainen puu on yksilö, myös jokainen valmistamamme tuote on visakuvioltaan uniikki.

PUUTYÖT, TUOTTEIDEN KOKOAMINEN JA VIIMEISTELY LÄHITUOTANTONA

Puutyöt, tuotteiden kokoaminen ja viimeistely tehdään lähituotantona pääosin Keski-Suomessa. Visakoivun lisäksi suunnittelemme tuotteita myös muista kotimaisista erikoispuulajeista, kuten pihlajasta. Tuotteemme valmistetaan piensarjoina kulloinkin saatavilla olevista erikoispuueristä. Valikoimassamme on lisäksi laadukkaasta kotimaisesta koivuvanerista ja koivuviilusta valmistettuja tuotteita.

Ekologisena materiaalina puu on tänä päivänä ehkä ajankohtaisempi kuin koskaan. Laadukas puutuote ei ole kertakäyttötavara vaan kestävä valinta.

Puinen esine tuo luonnon lähellesi, rauhoittaa ja kutsuu katselemaan ja koskettamaan. Puulajeihin liittyy paljon vanhoja uskomuksia ja mytologiaa. Ei ihme, että mekin näemme visapuun kuvioissa revontulien loimun ja yöttömien kesäöiden taianomaisen valon.

Tervetuloa tutustumaan Wilawoodiin – lumotkoon Sinutkin suomalainen puu!

TUOTTEISSA KÄYTETTÄVÄT PUULAJIT

Visakoivu

Visakoivu (Betula pendula var. carelica) on kansallispuumme rauduskoivun muunnos, jota kasvaa luontaisesti vain Euroopassa. Suomessa ja Karjalan tasavallan alueella visaa tavataan yleisemmin kuin missään muualla, joten sitä voidaan todella pitää suomalaisena erikoisuutena. Visakoivun puuaines on koristeellisen kuviollista, lujaa ja kestävää.

Visakoivun kasvatus on verrattavissa enemmän puutarhan kuin metsän hoitoon. Taimia on hoidettava istuttamisen jälkeen vuosittain laadukkaan puuaineksen kasvattamiseksi. Pieniläpimittaista harvennuspuusatoa viljelykset alkavat tuottaa n. 20 vuoden iässä. Kaadettavat harvennuspuut valitaan metsästä yksitellen. Visakoivun matka metsästä valmiiksi puutuotteeksi vaatii useita käsityövaiheita. Parasta puuainesta saadaan, kun rungot saavat odottaa jatkojalostusta oikeissa olosuhteissa varastoituna useamman vuoden ajan.

Ulkoisesti visakoivun voi tunnistaa puun rungon ja oksien epätasaisuudesta mutta aina visautuminen ei näy ulospäin. Puuaineksen kuviointi vaihtelee puuyksilöiden ja eri perimää olevien visalaatujen välillä. Visakoivuesineesi voi olla esimerkiksi runsaskuvioista Hartolan kuningatarta.

Kestävyytensä vuoksi visakoivua on käytetty perinteisesti erilaisissa arjen tarve-esineissä, ja harvinaisuutensa ja kauneutensa vuoksi se on ollut arvostettu hovien huonekalujen materiaali. Visakoivun olemus on kiinnostanut ja kiehtonut halki vuosisatojen – visakoivu esiintyy suomalaisissa kansantarinoissa ja runoudessa aina Kalevalaa myöten. Visakoivun lujuus, persoonallisuus ja kätketty kauneus sointuvat suomalaiseen sielunmaisemaan.

Pihlaja

Ruusukasvien heimoon kuuluva pihlaja (Sorbus aucuparia) kasvaa lähes missä tahansa Suomen kolkassa eteläisiltä saaristoluodoilta pohjoisille tunturinrinteille. Sitkeänä ja laajajuuristoisena puuna se kestää monenlaisia olosuhteita.  Aukeilla ja ravinteikkailla paikoilla pihlaja kasvaa isoksi ja leveärunkoiseksi mutta metsässä jää usein muiden puiden varjoon. Pihlaja on muinaissuomalaisten pyhä puu, mistä muistuttaa edelleen pihlajan suosio pihapuuna.

Pihlajan puuaines on tiivistä ja kovaa ja kuivanakin painavaa. Tuore sahattu pihlaja tuoksuu kirsikalta. Pihlajan sydänpuu on tummaa ja siitä saakin valmistettua kauniita esineitä, joissa tumman ja vaalean puun eri sävyt pääsevät oikeuksiinsa. Öljyttynä pihlaja on lämpimän ruskean sävyistä.

Kestävänä puuna pihlaja on ollut suosittu veistotöiden materiaali ja siitä on perinteisesti tehty mm. haravan piikkejä. Pihlaja soveltuu erinomaisesti erilaisten leikkuulautojen ja tarjoilualusten valmistamiseen.